Head chef (formerly gastronomy chef): Training, further education, information, schools in your region

to providers
(2)
Infos, tips & tests Video stories
(1)

Are you looking for chef training (formerly gastronomy chef)? - Here you will find suitable schools as well as further information, tips and resources for further training.

Would you like personal advice? Contact the provider of your choice via the "Free information on the topic..." button - without obligation, quickly and easily.

Download checklists

Checklist «Finding the right further training» » download here

Checklist «Choosing the right school» » download here

Head chef (formerly gastronomy chef): The manager of the kitchen

Have you completed an apprenticeship as a chef, have at least three years of professional experience and have you completed the master chef course? If you are looking for a new challenge, then further training as a catering chef would certainly be an interesting option for you. This job requires leadership skills, organizational talent and experience. You should also be able to work under pressure so that you don't lose track of the individual kitchen departments and menus even in hectic moments.

You are responsible for the coordination and smooth running of the kitchen in a restaurant or hotel. As a catering chef, you are also responsible for ensuring that the kitchen is always in a clean and hygienic condition and that waste is disposed of in accordance with regulations. You should also have stock levels under control and be able to place any orders or run errands. As you also manage the entire kitchen staff, your field of work is very large and varied. Are you interested in this further training course? Then find out more about the training on the education portal Ausbildung-Weiterbildung.ch. Contact the schools directly online.


Questions and answers

Die Gastronomiekoch / Gastronomieköchin Weiterbildung zum Chefkoch / zur Chefköchin mit eidg. Fachausweis ist modular aufgebaut und umfasst fünf Module. Das Modul „Lebensmittel- und Kochkunde“ vermittelt umfassende Kompetenzen in den Bereichen Lebensmittel, Hygiene, Ökologie sowie Diätetik und Ernährung; das „Marketing und Verkauf“ Modul Marketinggrundlagen, Wissen rund um Dienstleistungen und Angebote sowie Kundenbetreuung und Kundenkontakt; das „Betriebsorganisation“ Modul Kompetenzen zu Infrastruktur, Aufbauorganisation, Ablauforganisation, Qualitätsmanagement, Kommunikation, Information und Administration, Ökologie und Lagerbewirtschaftung sowie zu Gesetzen und Vorschriften. Das Modul „Führung“ befasst sich mit den Themengebieten Mitarbeiterführung, Arbeitsrecht, Teamentwicklung, Aus- und Weiterbildung sowie Konfliktbewältigung, und das Modul „Finanzen“ vermittelt Wissen in den Bereichen Betriebs- und Finanzbuchhaltung, Budgetierung, Kalkulation sowie Bilanz und Erfolgsrechnung. Für detaillierte Angaben zu den genauen Inhalten der einzelnen Module wenden Sie sich bitte direkt an die entsprechende Schule über unser Kontaktformular und lassen Sie sich alle dazu benötigten Unterlagen unverbindlich und selbstverständlich kostenlos direkt per Email zusenden.

Die Ausbildung zum Chefkoch / zur Chefköchin mit eidg. Fachausweis (früher Gastronomiekoch / Gastronomieköchin) wird berufsbegleitend in Blockkursen durchgeführt. Über die Dauer von einem Jahr besuchen Sie an sechs Blöcken mit jeweils einer Woche Dauer die Schule und schliessen die Fortbildung mit der eidgenössischen Berufsprüfung ab.

Die Berufsprüfung zum Chefkoch / zur Chefköchin mit eidgenössischem Fachausweis ist die neue Berufsprüfung an 2012 in diesem Bereich. Sie ersetzt die Weiterbildungen zum Gastronomiekoch / zur Gastronomieköchin mit eidg. Fachausweis sowie die zum Koch / zur Köchin der Spital-, Heim- und Gemeinschaftsgastronomie, die nun beide nicht mehr als Berufsprüfungen durchgeführt werden.

Für die Zulassung zur Berufsprüfung Chefkoch / zur Chefköchin mit eidg. Fachausweis (früher Gastronomiekoch / Gastronomieköchin) sind mindestens drei Jahre einschlägige Berufserfahrung nach Abschluss der Berufslehre erforderlich. Somit können Sie nicht direkt nach Ihrem Qualifikationsverfahren als Koch oder Köchin EFZ die Weiterbildung für Chefköche / Chefköchinnen FA beginnen.

Die Höhe der Kosten für eine Weiterbildung zum Chefkoch / zur Chefköchin mit eigd. Fachausweis (ehemals Gastronomiekoch / Gastronomieköchin mit eidg. Fachausweis) hängt davon ab, ob Ihr Arbeitsverhältnis zum Zeitpunkt der Anmeldung für die BP-Fortbildung dem L-GAV, dem Landes-Gesamtarbeitsvertrag im Gastgewerbe untersteht. Sollte dies der Fall sein, so betragen die Weiterbildungskosten ohne Fahrspesen, Übernachtungen, praktischem Vorbereitungskurs, Verpflegung und Berufsbildnerinnenkurs 900.- CH, sofern Sie die Abschlussprüfung beim ersten Durchgang bestehen (ansonsten 1800.- CHF). Falls Sie nicht dem L-GAV im Gastgewerbe unterstehen, fallen je nach Kanton Kosten in Höhe von 5005.- und 7750.- CHF an (stand 2016, Angaben ohne Gewähr). Eine detaillierte Kostenübersicht dazu erhalten Sie direkt von Hotel & Gastro formation.


Redaktionelle Leitung:

Stefan Schmidlin, Bildungsberatung, Content-Team Modula AG

Quellen

Website des Schweizerischen Sekretariats für Bildung, Forschung und Innovation SBFI , Website www.berufsberatung.ch (offizielles schweizerisches Informationsportal der Studien-, Berufs- und Laufbahnberatung) sowie Websites und anderweitige Informationen der Berufsverbände und Bildungsanbieter.


Erfahrungen, Bewertungen und Meinungen zur Ausbildung / Weiterbildung

Preview of the video «4 Schritte zur richtigen Weiterbildung»

Haven't found the right training or further education yet? Benefit from educational advice now!

Further training is not only important in order to maintain or increase professional attractiveness, investing in training or further training is still the most efficient way to increase the chances of a pay rise.

The Swiss education system offers a wide range of individual training and further education opportunities - depending on your personal level of education, professional experience and educational goals.

Choosing the right educational offer is not easy for many prospective students.

Which training and further education is the right one for my path?

Our education advisory team will guide you through the "education jungle", providing specific input and relevant background information to help you choose the right offer.

Your advantages:

You will receive

  • Suggestions for suitable courses, seminars or training programs based on the information you provide in the questionnaire
  • An overview of the different levels and types of education
  • Information about the Swiss education system

We offer our educational counseling in the following languages on request: French, Italian, English

Register now and concretize your training plans.

 


Sofort zur richtigen Weiterbildung

Address:
Blumenfeldstrasse 22
8046 Zürich
GASTROZÜRICH Education Center
Invest in your success!

In professional life - especially in the hospitality industry - it is essential to constantly improve your skills and to recognize new trends, regulations and tendencies in order to survive in a highly competitive environment. GastroZürich will be happy to assist you as a professional and modern training institute to keep you up to date in the area of training and further education.
Region: Zürich
Sites: Zürich
Address:
Eichistrasse 20
6353 Weggis
Hotel & Gastro formation Switzerland
Plan your career with Hotel & Gastro formation - we will lead you to success with federal certificates and diplomas in the hospitality industry. We have been serving the hotel and catering industry since 1926 and offer you exciting further training courses in the most beautiful location on Lake Lucerne in Weggis.
Region: Westschweiz, Zentralschweiz
Sites: Lonay, Weggis

Schulen mit zertifizierter Bildungsberatung